Adem KALIN – Yazılım Mühendisi

Wordpres – Spam Yorumları Tek Seferde Silmek

Merhaba,

Bugün, bir süredir başıma bela olan fakat üzerine pek düşmediğim, bu sebeple de daha da büyüyen bir sorunumdan nasıl kurtulduğumu paylaşmak istiyorum.

Spam Yorumlar…

Yukarıdaki yazdığımdan zaten neden bahsettiğimi çok iyi anlamışsınızdır. Eğer bir blog sahibi iseniz, bir gün yönetim panelinize girdiğinizde aşağıdaki gibi bir görüntü ile karşılaşabilir ve başınızı duvarlara vurmaya başlayabilirsiniz 🙂

SpamComments

Ben bu kadar spam yorumu nasıl sileceğim diye düşünmeye başladığınız noktada kurtarıcı bir yöntem olarak aşağıda adım adım yazdıklarımı uygulayabilirsiniz. Yazacaklarımı anlamak için çok ileri düzey bilgiye ihtiyacınız yok ancak Veritabanı ve SQL bilgisi olan bir kişi, belli bir seviyeden daha sonrasını ve belki de daha fazlasını kendisi rahatlıkla yapabilir, ben sadece bir kıvılcım çakmış olacağım.

Öncelikle, bloğunuzdaki bütün yazı-sayfa-görsel medya- yorum vs.. veritabanında tutulmaktadır, bunu aklımızdan çıkartmayalım. Dolayısıyla yorumları veritabanından sildiğimizde aslında direkt ve kesin kalıcı olarak kaldırmış da oluruz. Fakat bu noktada, bu bilgilerin tutulduğu veritabanına ulaşım önemli oluyor.

Peki ya bunu nasıl yapacağız?

Bunun için öncelikle web sayfanızın CPanel ‘ine giriş yapmalısınız. (Bunun nasıl yapılacağını bilmiyorsanız araştırmanızı tavsiye ederim, burada ayrıntıya girmeyeceğim.)  CPanel’ e giriş yaptığımızda karşımıza çıkan yönetim kutularından aşağıdaki gibi “Veritabanları” bölümünü bulmalısınız. Buradan resimde işaretli gördüğünüz gibi phpMyAdmin in üzerine tıkladığınızda, bloğunuzun her türlü verilerinin tutulduğu veritanını yönetebielceğiniz basit bir arayüze ulaşmış olursunuz.

CPanel_Veritabanları

Karşınıza gelecek arayüz yaklaşık olarak aşağıdaki gibi olacaktır. Bu sayfada göreceğiniz gibi, sol tarafta sizin veritabanınız ve bu veritabanında mevcut bulunan tabloların listesi bulunmaktadır. Veritabanının bendeki ismi ademkali_adem, sizde ilk kurulum sırasında seçtiğiniz ayarlara göre farklı olabilir. Her bir tablonun ayrıntısı farklı olabilir.

phpMyAdmin_MainPage

Burada konumuz spam yorumlar için ziyaretçi yorumlarının tutulduğu comments tablosu üzerine yoğunlaşacağız. soldaki panelden tablo üzerine tıkladığınızda, aşağıdaki gibi sütunlarını görüntüleyebilecek, aynı zamanda da sağ tarafta tablonun sahip olduğu bütün bilgiyi yani bloğunuzdaki onaylı-onaysız bütün yorumları görebiliyor olacaksınız. Az bi SQL bilginiz var ise çalışan sorguyu da anlarsınız.

Comments_SelectAll

Fakat burada henüz bütün yorumlar yani aslında sizin onayladıklarınız, görüntülenmesi gerekenler de bulunmaktadır. Ama sadece spam yorumlardan kurtulmak istiyorsunuz. Bu noktada biraz SQL bilgisi devreye girmek zorunda kalıyor. Benim sayfamda belli bir tarihten sonra yapılmış yorumların tamamının SPAM olduğunu ben biliyorum. Bu yüzden silmem gereken yorumları bulurken yorumun yapıldığı tarihi koşul olarak kullanacağım.

Bunun için aşağıdaki gibi, öncelikle sayfanın üst kısmında bulunan sekmelerden SQL sekmesini seçtiğimiz zaman aşağıdaki gibi bir arayüzle karşılaşıyor olacaksınız. Bu arayüz üzerinde ister SQL komutunuzu elle yazabilir, isterse yardımcı buton ve listeleri kullanabilirsiniz. Tablonun sahip olduğu kolonlar solda listeleniyor olacaktır. oradan istediğinizin üzerine tıkladığınızda (ben yorum tarihini kullanacağım için comment_date i seçiyorum) solda bulunan komut satırına eklendiğini göreceksiniz. Yine dediğim gibi, SQL e aşina olan kullanıcılar elle de yazabilirler. Kolon için gerekli where şartını da yazdıktan sonra SQL komutuu çalıştırmak için yapmanız gereken tek şey “Git” butonuna tıklamanız.

Comments_SelectDate

İşlem sonucunda yazdığınız SQL sorgusunun sonucunu aşağıda görüntülüyor olacaksınız. Hala komutları silmediğimizin farkındayım. Sadece SQL bilgisi çok iyi olmayanlar  için biraz daha ayrıntılı bilgi vermek istedim.

Comments_SelectDate_Result

Bu noktadan sonra, yazacağınız her türlü SQL komutunu aynı yolla çalıştırabilirsiniz. Çok uzatmadan delete için kullandığım sorguyu da yazara noktalamak istiyorum.

Comments_DeleteDate

İstemediğiniz yorumları silmek için uygun where şartını yukarıdaki yazdıktan sonra Git butonuna tıkladığınızda aşağıdaki gibi bir uyarıyla karşılaşacaksınız

Comments_DeleteDate_Approval

Bu uyarı mesajını da onayladıktan sonra istenmeyen yorumlardan en temiz ve en kolay şekilde kurtulmuş olacaksınız. Silme işleminin sonucunda kaç adet yorumun silinmiş olduğunu da aşağıdaki gibi ekrandan görüntülüyor olacaksınız.

Comments_DeleteDate_Response

Bu adımlar ile sürekli olarak uğraşmak istemiyorsanız eğer, bloğunuzun yönetim panelinden bir anti-spam eklenti kurmanız işinizi çok çok rahatlatacak, kurduğunuz eklenti sizin adınıza neredeyse bütün spam yorumları bloklayacaktır. (Eklenti kurulumu için wordpress eklentileri arasında “spam comment” yada “anti spam” diye arattığınızda da karşınıza bi ton eklenti çıkacaktır.)

Kolay gelsin 🙂

4 thoughts on “Wordpres – Spam Yorumları Tek Seferde Silmek

  1. Mustafa İnce

    Merhaba. Biz de çokça spam yorum alıyoruz ama acaba düzenleme bölümünden bu yorumları düzenleyip (reklam yerine normal bir yoruma çevirerek) onaylasam, siteye getirisi olur mu? Çünkü, sonuçta spam de olsa farklı ip’lerden yorum yapılıyor. Teşekkürler.

  2. Feridun

    İki farklı Joomla siteye bir anda binlerce girişi dolayısıyla bir yılda tüketeceği bandwidth birkaç günde tükenince paylaşımınız ilaç gibi geldi teşekkürler : ) Yorumu en azından bir müddet için devre dışı bıraktım. SpamYorumlar linki listeden çıkarınca bakacağım. SQL’den sorunlardan uzak durmaya çalışan daha çok üstyapıyla uğraşan biri olarak anlatımınız iyi geldi. Sanırım Akismet varsa (entegre edilmişse) spam yorumları silmeyip spam olarak işaretlemek dolaşıma/diğer kullanıcılara faydalı olur diye düşünüyorum. Teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir