Adem KALIN – Yazılım Mühendisi

Photoshop İle HDR Hazırlama

Bu sefer biraz teknik alan dışına çıkarak nisbeten yeni sayılabileceğim fotoğrafçılık ile ilgili birşeyler paylaşmak istiyorum.

Fotoğrafçılık işine ciddi manada başlamamın üzerinden çok bir süre geçmedi henüz. İlk giriş/orta seviye DSLR makinamı 2013 Aralık sonunda almıştım. Daha öncesi itibariyle çok fazla merakım vardı fakat hem karar verme hem maddiyatı ayarlama hususu o tarihe kadar beklememi zorunlu kılmıştı. Her neyse, konumuz bu değil zaten 🙂

Profesyonel fotoğrafçılığa geçiş yapmak isteyen herkesin yolu bir şekilde mutlaka halk arasında genellikle “Photoshop” olarak bilinen imaj editleme programlarına düşer. Bu yazımda ayrıntılarına girmemekle beraber, ilk deneyimlerimden HDR fotoğraf hazırlama üzerine kısa kısa bahsetmek istiyorum örnekleriyle.

HDR modunun ne olduğuyla alakalı kendim de adım adım öğrenme aşamasında olduğum için ayrıntılı bilgi vererek uzatmak istemiyorum, teknik detayları itibariyle geniş bir konudur zira 🙂  Ancak kendi gözümden bakarak kısaca bahsetmem gerekirse, ayrıntıların daha belirginleştirilmesi, detay hatlarının daha ön plana çıkarılması için kullanılan tekniktir diyebiliriz diye düşünüyorum. Aşağıdaki örnekleri gördüğünüzde bahsettiklerimi daha iyi anlayacağınızı umuyorum.

Ben bu yöntemi uygulamak için Photoshop CS6 kullandım ve onun üzerinden anlatıyor olacağım.  Bunun için öncelikle HDR uygulama yapacağınız imajın 3 adet kopyasını bir dizine alıyoruz öncelikle. Ben elimde bulunmadığı için direkt JPEG dosyaları kullandım ancak RAW dosyaları kullanmanız halinde daha başarılı sonuçlar elde edersiniz.

HDR_1

İkinci aşamada Photoshoptan aşağıdaki menü ağacını takip ederek HDR uygulamasını imajları seçeceğimiz ekranı açıyoruz.

HDR_2

Açılan ekrandan “Gözat” butonuna tıklayarak daha önce bir dizin altına taşımış olduğumuz imaj kopyalarını bulup seçiyor ve ardından da “Tamam” a basıyoruz.

HDR_3

Bu aşamadan sonra Photoshop kendisi arka planda bazı işlemler yapıyor. O sırada ekran görüntüsü aşağıdaki gibi oluyor. Bu işlemler sırasıda (Bir sonraki eklediğim ekrana gelene kadar) biz birşey yapmıyoruz.

HDR_4

Photoshop kendi ayarlamalarını yaptıktan sonra aşağıdaki gibi asıl kendi ayarlamalarımızı yapacağımız ekranı açıyor.

HDR_5

Buraya kadarki adımlar sadece hazırlık aşamasıydı. Asıl HDR uygulama işlemlerini bu ekrandan yapıyoruz. Ekran karşınıza geldiğinde ister (özellikle benim gibi yeni başlayanlar için) sağ üstteki işaretlediğim hazır modları kullanarak, isterseniz de aşağıdaki göreceğiniz daha profesyonel ayarlamaları manuel olarak yapabilir ve her yapacağınız ayarlamanın ön izlemesini de anında sol taraftaki kanvasta görüntüleyebilirsiniz. İmajınızda son şekli verdiğinizi düşündüğünüz anda “Tamam” a basarak ekranı kapatıp Photoshop’un ana penceresine dönebilirsiniz. Bundan sonraki yapacağınız tek şey, sanat eserinizi (!) 🙂 bilgisayarınıza istediğiniz herhangi bir formatta kaydetmek olacaktır.

Aşağıda uygulama yaptığım bazı örneklerin önceki ve sonraki hallerini ekliyorum. Siz de benim gibi mutlaka uygulama yaparak kendinizi ufak-ufak geliştirebilirsiniz. Unutmayın, bu uygulama yönteminin en çok kullanıldığı ve en güzel sonuçlarının çıktığı fotoğraflar, eski köy evleri, tarihi kapılar… vs gibi kırılgan hatları ve detay çizgileri çok fazla olan fotoğraflardır. Fakat özel ilginize binaen farklı uygulamalar yaparak da eğlenebilirsiniz.

Bol vakitler ve bol sabırlar dilerim 🙂

IMG_1619-horz

IMG_5090-horz

IMG_5091-horz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir