Adem KALIN – Yazılım Mühendisi

PL/SQL Developer – Folding Property [Fold All / Unfold All]

Bugün PL/SQL Developer üzerinde bir süredir aradığım ve bulduğum andan itibaren çok kullanmaya başladığım bir özelliği paylaşmak istiyorum.

Çoğu zaman yazdığımız PL SQL scriptleri satırlarca, hatta bazen binlerce satır olabilmekte. Böyle bir durumda kodun okunabilir halde olması olmazsa olmaz hale geliyor benim için. Bu durumda kullandığım IDE’nin bütün özelliklerini kullanmak istiyorum. Tam da o noktada, bazı idelerde “COLLAPSE” bazılarında (ve PL/SQl Develloper’da) “FOLD” işlevi çok kolaylıklar sağlıyor. Bahsettiğim şey tam olarak kodun belli kısımlarını görünürlükten kaldırarak sadece tanım başlangıcının görünür hale getirilmesi.

Aşağıda anlatacağım yöntemi keşfedene kadar bu konuda baya bi uğraşır durumdaydım PL/SQL Developer ile çalışırken. Çünkü bu özellik sayesinde, mesela bir paket içerisindeki bütün prosedür ve fonksiyonları tek seferde FOLD etmek tek seferlik bir iş olmasına rağmen ben bunu henüz keşfedememiş olduğum için hepsini tek tek yapmak zorunda kalıyordum yanlarındaki ufacık (+) yada (-) işaretine basarak.

Öncelikle bu kolaylığı bize sağlayan özelliği (eğer değilse) aktif hale getirmemiz gerekiyor. Bunun için aşağıdaki ekran görüntüsünde bulunan menü seçeneğini (Edit -> Code Folding) işaretli hale getiriyoruz.

Folding

Bu özellik aktif durumda iken, veritabanınızdan seçtiğiniz objelerinizi görüntülediğinizde, editörün sağ tarafındaki cetvel üzerinde minik (+) ve (-) işaretleri görüntülenecektir aşağıdaki örnekteki gibi.

Folding_1

Bu aşamadan kodların tamamını gizlemek için yapmanız gereken tek şey, soldaki cetvel sütunu üzerinde aşağıdaki ekranda göründüğü gibi sağ tıklamak ve sonrasında Fold All seçeneğine tıklamak

Folding_2

İşlem sonrasında editörünüzün görüntüsü aşağıdaki gibi olacaktır

Folding_3

Folding_4

Cetvel sütununda sağ tıklama yaptığınızda açılan menüde işimize yarayacak bir diğer özellik ise Unfold Section özelliğidir. Bu menüye tıkladığınızda, sağ tık yaptığınız bölgedeki kod bloğu görünür hale gelecek yani Unfold olacaktır. Bu özelliği de bazen kullanmanız işinizi kolaylaştırabilir diye düşünüyorum.

Folding_5

İşlem sonrası editörün görünümü aşağıdaki gibi olacaktır.

Folding_6

Kolay gelsin 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir