Adem KALIN – Yazılım Mühendisi

Photoshop İle RAW – JPEG Toplu Format Dönüştürme

Bugünkü konumuz RAW formattan diğer formatlara (ama özellikle JPEG formatına) toplu olarak dönüştürme işlemini Photoshop ile en kolay yoldan yapmanın adımları.

DSLR bir makina ile çekimlere başlamışsanız, fotoğrafçılıkla ciddi olarak ilgilenmeyi düşünüyorsanız RAW format hakkında az-çok bilgiye sahip olmaya başlamışsınız demektir. RAW format, ekmiş olduğunuz karenin en ham en işlenmemiş ve bütün bilgiye sahip halidir diyebiliriz. JPEG formatı ise bu ham görüntünün sıkıştırılmış ve en optimize halidir. RAW format içerisinde resmin bütün ışık-kontrast-doygunluk değerleri mevcut durumdadır ve zaten bu sebepten de bilgisayarda yada hafıza kartlarında kapladıkları yerler JPEG bir fotoğrafa göre kat kat daha fazladır. Bütün ham bilgiye sahip olduğundan dolayı da image edit programları ile üzerinde çalışmalar yapmak için çok daha esnektirler. Bu sebeple, fotoğrafçılıkta kendini biraz daha geliştirmek isteyenler, makinalarının kendilerine vermiş olduğu bu imkanları kullanmak ister ve çekilen karenin kaydedileceği formatı RAW ‘a çevirirler.

RAW formatının bu kadar gelişmiş özellikleri olsa da, bazı durumlarda bu format bize çok da kullanışlı gelmeyebilir.En basitinden bilgisayarımızda çok yer kaplarlar ve görüntülemek istediğimizde de ekstra bir uygulama yüklememiz gerekir. Mesela Windows işletim sistemleri, kurulumlarında RAW formatları Windows Fotoğraf Görüntüleyici ile açamamaktadırlar. Eğer böyle bir ihtiyacımız söz konusu ise Microsoft Fotoğraf Makinesi Codec Paketi eklentisini indirerek kurmamız gerekir. (Üzerine tıklayarak indirme yapabileceğiniz sayfaya ulaşabilirsiniz. Çok kullanışlı olduğunu söyleyebilirim 😉 )

Bu yazdığımız sebeplerden dolayı RAW fotoğraflarımızı JPEG formatına dönüştürmek istediğimizde Photoshop ‘tan faydalanabiliriz. İşte bu noktada eğer elimizde birden fazla fotoğraf var ise bunları tek tek açıp JPEG formatına çevirerek kaydetmek çok uzun sürelere sebep olur. Bu ihtiyacı karşılamak için Photoshop bize toplu iş çalıştırma seçeneğini sunmuş durumda. Dönüştüreceğimiz bütün RAW formatlı fotoğraflarımızı tek bir işlem ile (toplu olarak) dönüştürebiliyoruz. Bunun için aşağıdaki adımları yerine getirmeniz yeterli.

İlk olarak dönüştüreceğimiz bütün RAW formatlı fotoğraflarımızı tek bir dizin altına kopyalıyor ve Photoshop uygulamamızı açıyoruz. İkinci adımda Photoshop ‘tan aşağıdaki menüden (Dosya -> Komut Dosyaları -> Görüntü İşlemci…) “Görüntü İşlemci” eklentisini açıyoruz.

RAW_To_JPEG

Açılan ekranda özellikle 1, 2 ve 3. adımları yerine getirmemiz gerekiyor.

RAW_To_JPEG_1

1.adımda, bilgisayarımızdan RAW formatlı dosyaları kopyalamış olduğumuz klasörü seçiyoruz.

2.adımda, yeni oluşacak olan JPEG dosyalarının kaydedilmesini istediğimiz klasörü seçiyoruz. Burada benim yaptığım gibi “Aynı Konuma Kaydet” seçeneğini kullanmanız halinde, RAW formatlı dosyaların olduğu klasör altında JPEG isimli bir klasörü otomatik olarak oluşturarak yeni dosyaları onun altında oluşturacaktır. Eğer siz kendiniz bir başka klasör seçerseniz, bu sefer seçtiğiniz klasör altında JPEG isimli bir klasörü otomatik olarak oluşturarak yeni dosyaları onun altında oluşturur.

3. adımda ise dönüştürmek istediğimiz formatı seçiyoruz. Yazımızın konusu gereği JPEG olarak seçtik ancak siz diğer formatları da ihtiyacınıza göre kullanabilirsiniz. Eğer dönüştürülmüş JPEG formatlı dosyaların boyutunu değiştirmek isterseniz de “Sığdırmak İçin Yeniden Boyutlandır” seçeneğini işaretleyerek istediğiniz boyutları manuel olarak da belirleyebilirsiniz.

4. adımı çok kullanmak istemeyebilirsiniz ancak RAW dosyaların tamamı için ortak bir düzeltme yapmak istiyorsanız gerekli seçimi yapabilirsiniz. Bunun dışında çok kullanacağınız birşey olmayacaktır.

Bu adımları tamamladıktan sonra tek yapmanız gereken “Çalıştır” butonuna basmaktır. Bu noktadan sonra Photoshop arka planda kendisi bütün RAW dosyaları tek tek açacak, JPEG formata çevirecek, kaydedecek ve RAW dosyayı kapatacaktır. Bu adım, dosya sayısına ve bilgisayarınızın performansına bağlı olarak uzun sürebilir. Bu çalışma süresince her açılan dosya için ekranınız görüntüsü her fotoğraf için örnek olarak aşağıdaki gibi olacaktır.

RAW_To_JPEG_2

Bütün dönüşüm işlemleri tamamlandığında klasörünüzün içi aşağıdaki gibi görüntülenecektir.

RAW_To_JPEG_3

RAW_To_JPEG_4

Kolay gelsin 🙂

8 thoughts on “Photoshop İle RAW – JPEG Toplu Format Dönüştürme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir