Adem KALIN – Yazılım Mühendisi

WhatsApp’ı Bilgisayardan Kullanmak

Birkaç gün önce WhatsApp, kullanıcılarının -içlerinde benim de bulunduğum- büyük bir çoğunluğunun beklemiş olduğu yada “keşke olsa” dediği bilgisayardan da yazabilme özelliğini duyurmasıyla birlikte -belki sizler farkına varmadınız ancak- teknoloji dünyasında ciddi bir heyecan oluştu. Bunun sebepleri apayrı bir konu ancak benim yorumum şudur ki, WhatsApp’ı bir süre önce satın almış olan Facebook, gözde iletişim teknolojisi e-mail trafiğine dikmiş durumda.

Neden mi?

Çünkü şirket içi yazışmalarda, çalışan-yönetici iletişiminde dahi WhatsApp çok ciddi şekilde kullanılır hale geldi. İnsanlar bilgisayardan, önce bir mail ekranı açıp, sonra listeden mail adresini bulup, üzerine başlığını yazıp asıl konusuna gelmekten bazen sıkılabiliyor. Ancak WhatsApp bu konuda çok basit ve sade bildiğimiz gibi, kişiyi seç, yazmaya devam et. Ayrıca geçmişi bulmak da zor değil çünkü tek bir akış altında. Bu noktada bir engel belki kurumsal firmalardaki güvenlik duvarlarının WhatsApp Web ‘e girişe izin vermemesi olabilir. Çünkü en nihayetinde özel yazışmaların önü açılmış oluyor ve çalışanlar vakitlerinin çoğunu bu şekilde harcayabilirler günümüz sosyal(!) dünyasında.

Sistem, şimdilik iki kısıtlamayla geliyor maalesef. Çok basit olarak sistem, bilgisayarınızda bulunan bir Chrome tarayıcı üzerinden anlık veya kalıcı bir oturum açma prensibine göre çalışıyor. Şu an için yalnızca Chrome tarayıcısı destekleniyor. Resmi sitelerinden aşağıdaki açıklamayı aynen iletiyorum :

ÖNEMLİ: WhatsApp Web’ı kullanmak için web tarayıcısı olarak Chrome kullanmanız gerekmektedir. Firefox, Safari ve Internet Explorer gibi diğer web tarayıcıları desteklenmemektedir.

İkinci olarak, sistem şimdilik Android, Windows Phone, BlackBerry, BlackBerry 10 ve Nokia S60 telefon sahipleri  tarafından kullanılabiliyor. Fakat ne yazık ki iPhone larda kullanılamıyor. WhatsApp’ın patronlarının açıklamasına göre ise bunun sebebi IOS işletim sisteminin kısıtlamaları. Umarız bu konuda da  yakın tarihtebir çözüm bulunabilir.

Şimdi gelelim yeni özelliği nasıl kullanacağımıza.

Çok basit birkaç adımda bu özelliği kullanmak mümkün. Öncelikle yukarıda bahsettiğimiz gibi bilgisayarımızdaki Chrome tarayıcımızdan web.whatsapp.com adresini açıyoruz. (Chrome tarayıcısı olmayanlar burada kurulum yapabilirler) karşımıza aşağıdaki gibi bir arayüz geliyor.

Whatsapp_1

Sonrasında ise telefonumuzdan WhatsApp uygulamasını açarak ana ekrandaki seçeneklerden WhatsApp Web i açıyoruz

Whatsapp_2

Karşımıza sırasıyla aşağıdaki iki ekran gelecek.

Whatsapp_3İlk gelen ekrandaki bilgiyi onayladıktan sonra aşağıdaki gelen ekrada, telefonumuzun kamerası üzerinden bilgisayar ekranındaki QR kodunu okutuyoruz. QR kodun, telefonun ekranında işaretli bölgenin içerisinde olması yeterlidir.

Whatsapp_4Telefon QR kodu algıladığında artık oturum açma işlemimiz tamamlanmış oluyor. Bu aşamadan sonrasında artık hem bilgisayarımızdan hem de telefonumuzda yazışabiliyoruz. Bilgisayardaki kullanıcı arayüzü aşağıdaki gibi oluyor.

Whatsapp_5_Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. WhatsApp, hem telefon hem bilgisayardan yazışma altyapısını senkronize bir şekilde desteklemek, bir ortamdan yazdığınız herhangi bir mesajın anında diğer ortamda da görüntülenmesi için bir kısıtlama daha getiriyor. Bilgisayardan yazarken telefonunuz internete bağlı olmak zorunda. aksi halde siz yazsanız ve bilgisayarınız internete bağlı olsa dahi mesajınız iletilmiyor ve aşağıdaki gibi bir uyarı mesajıyla karşılaşıyorsunuz.

Whatsapp_6

Peki işiniz bitti ve bu bilgisayardaki oturumu kapatmak istiyorsunuz. işte o zaman aşağıdaki ekranda görünen menüden (Ekranın sol üst tarafındaki profil bilgisi yanında bulunan) “Çıkış” ı seçiyoruz ve bilgisayar oturumumuz kapanıyor.

Whatsapp_7

Fakat sanıyorum ya bir hatadır yada şimdilik eksik bir özelliktir ki, ben denediğimde aynı zamanda telefonumdaki oturumumu sonlandırmadı. Telefondan da oturmumuzu sonlandırmak yada geçmiş oturumları görüntülemek için telefon uygulamamızın menüsünden, ilk anda QR kod okutmak ve oturum başlatmak için açtığımız WhatsApp Web ekranını açıyoruz. Oradan da “Tüm bilgisayarlardan çık” seçeneğiyle tüm oturumları bilgisayarlardan “Çıkış” yapmadan dahi sonlandırabiliyoruz.

Whatsapp_8

Eğer yeni ve başka bir bilgisayarda daha oturum açmak istiyorsak, yine bu yukarıdaki ekranın sağ üst tarafında bulunan (+) işaretine tıklamamız yeterli. QR kod okuma ekranına yönlendiriliyoruz.

10 thoughts on “WhatsApp’ı Bilgisayardan Kullanmak

  1. mameren

    Merhabalar Bi arkadasimin evinde kendi pc sinde benim watsaapi actik ve bana kapattigini soyledi fakat ben supheleniyorum hemde cok ve hala benimbiletileri gorebildigini dusunuyorun bunu nasil kontrl edebilir yada acik ise nasil o oturumu kapatabilirim..

    1. ademkalin Post author

      Telefon uygulamanızdan, açık durumda olan bütün bilgisayar oturumlarını kapatabilirsiniz. Ana ekranda ikem menüyü açtığınızda “WhatsApp Web” menüsünü seçip açılan ekrandan da “Tüm bilgisayarlardan çık” diyerek daga önce açmış olduğunuz tüm bilgisayar oturumlarını kapatabilirsiniz

  2. s.karaer

    kısaca başka biri sizi takip ediyor demektir….neden açık ve net yazmıyorsunuz . sevgili whatsapp ekibi…böyle bir durumla karşılaştığınız da şüphelendiğiniz kişi çevrimiçi ise engelleyin …ve bu durumu hemen devre dışı yapın…geçmiş olsun özel hayatınız bitti…..

  3. Selin

    Bilgisayardan giriş yapıldı bir fotokopicide. “Tüm bilgisayarlardan cik” seçeneğini bilmediğim için ne olur olmaz whatsapp I sildim geri yükledim. Çıkış yapmış midir? Daha sonra arattirdim whatsapp web e tikladim tüm oturumlari kapat secenegi bende görünmüyor. Whatsapp web e girdigimde direk QR kodu okutma ekranı geliyor.

    1. ademkalin Post author

      Açıkçası bu tarz bir deneyimim olmadı ancak mantıken siz uygulamayı kaldırdığınızda Whatsapp sizin hesabınızı kaldırmıyor, bundan haberi bile yok (hesabın tamamen kapatılması için ayrı bir seçenek var diye hatırlıyorum emin olmasam da) Fakat tekrar kurulum yaptığınızda, kayıt işlemleri sırasında sizin mevcuttaki bütün oturumlarınız sıfırlanıyor olmalı. Yani bir yazılımcı mantığı ile düşündüğümde oturumların açık bırakılması hiç mantıklı değil, güvenlik açığına sebep olur. Ayrıca tüm oturumları kapat seçeneğinin szide çıkmıyor olmasından da bu anlaşılabilir diye düşünüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir