Bu sıralar, uzun süredir üzerinde düşündüğüm, kendimi eksik gördüğüm, adım atmak istediğim ancak yoğunlaşamadığım, Android uygulama geliştirme konusuna kendi çapımda giriş yaptım. Online eğitimler yoluyla biraz biraz ilerlemeye çalışıyorum. Tabi bu sırada birçok sorunla da karşılaşıyor, çözüm yollarını arıyorum. IDE olarak, Google ‘ın yakın zamanda ilk stable versiyonunu duyurduğu Android Studio ‘yu kullanmaya karar verdim. Yeni bir IDE olması sebebiyle de birçok sorunla karşılaştım, ama hepsi aşılabilir oldu.
Bu sorunlardan birisi, IDE ile birlikte gelen Android Device Monitor(ADM) ‘un açılamama sorunu sorunu idi. (Eklentinin ne işe yaradığı konusuna girmicem, sadece sorun ve çözümü hususunu anlatmak istiyorum.) Normalde ADM eklentisini aşağıdaki gibi iki şekilde (kırmızı ile çerçeveledim) başlatabiliyorsunuz.
Eklentiyi yukarıdaki gibi açmaya çalıştığımda bir exception oluştu ve aşağıdaki hata mesajını verdi.
Hata mesajında bahsedilen log dosyasını incelediğimde en alt kısmında aşağıdaki exception açıklaması mevcut idi.
Hata açıklamasından da anlaşılacağı üzere eklenti açılmaya çalışılırken bir dizine erişim yetkisi alamadığı yazıyordu. İlgili dizine dosya sistemimden ulaşmaya çalıştığımda gerçekten dosyaların hiç oluşturulamamış olduğunu gördüm.
Gelelim sorunun sebebine
Sorunun çözümü için yapmamız gereken tek şey, Android Studio ‘yu admin olarak çalıştırmak. Bunun için aşağıdaki gibi uygulamanın kısayolu üzerinde sağ tık yaptığınızda açılan menüden Run as administrator seçeneğini tıklamamız yeterli.
Ancak bu işlemi her Android Studio ‘yu açışımızda tekrar tekrar yapmak istemeyiz. Bu yüzden uygulamaya kalıcı olarak Admin yetkisi vermek için açılan menüden Properties‘e tıklamanız gerekiyor. Açılacak ayar ekranından Compatibility sekmesine geçtiğinizde en aşağıda Privilege Level bölmesinde bulunan Run this program as administrator seçeneği seçilebilir durumda ise onu işaretleyerek ayarları kaydetmelisiniz.
Eğer ki bu seçenek seçilebilir durumda değil ise veya bilgisayardaki tüm kullanıcılar için aynı yetkiyi vermek istiyorsanız, bir altındaki Change settings for all users yazan butona tıklamanız gerekiyor. Açılacak yeni ayar menüsünde yine aynı seçenek görünecektir. Bu seçeneği de işaretleyerek ayarları kaydedip çıktığınızda, artık ADM eklentisini başarılı şekilde görüntüleyebiliyor olacaksınız.
Hocam eline sağlık harika bir iş çıkartmışsın 🙂 içinden çıkamadığım bu durumu faydalı paylaşımın ile kökten çözdüm, teşekkürler..
Teşekkür ederim, birilerine faydalı olmak güzel 🙂
paylamnz ok gzel teekkr ederim sitenizdeki farkl birka makaleye daha baktm gerekten zenerek yazyorsunuz.benimde indirking.com adnda sitem var zamannz olursa siteme beklerim 🙂
hocam