Adem KALIN – Yazılım Mühendisi

Android Emülatör Başlatılamama Sorunu

Herhangi bir konu üzerine bir yazılım projesi geliştirirken “olmazsa olmaz” larımızdan biri, yazdığımız kodun doğru çalıştığının denenmesidir bildiğimiz üzere. Mobil platformlar için uygulama geliştirirken ise mobil olmayan sistemler üzerinde geliştirme yaptığımız için bu ihtiyacımızı karşılamak üzere gerçek ortamı simüle eden ortamlara ihtiyaç duyarız.

Simüle ortam için, Android geliştirme ortamlarında üç temel seçeneğe sahibiz:

  1. Geliştirici modu aktif hale getirilmiş gerçek bir Android cihaz
  2. Android geliştirme ortamının sağladığı default emülatörler
  3. Bağımsız firmaların Android için hazırlamış olduğu 3. party emülatörler

Benim tercihim ve deneyimlerime dayanarak tavsiyem her zaman 1. seçenektir. Ancak yine de elinizdeki imkanlar doğrultusunda 2. ve 3. seçenekleri değerlendirmeniz gerekebilir. Mesela uygulamanızın farklı özelliklere sahip cihazlarda nasıl davranacağını kontrol etmek isteyebilirsiniz.

İşte bu noktada, öncelikle gerekli özellikleriyle birlikte bir emülatör cihaz tanımlaması yapmanız gerekiyor. Bunun için AVD Monitor ‘ü kullanmanız gerekiyor. Konuyu çok dağıtmamak için kurulum kısımlarıyla ilgili ayrıntıları Google Android Community ‘nin Managing AVDs with AVD Manager makalesine yönlendiriyorum sizi.

Open_AVDManager

Gelelim, yazımıza konu olan soruna. Android Studio ile çalışırken karşılaştığım sorunlardan birisi de, ilk etapta emülatör ile çalışmak istediğimde tanımladığım emülatörü başlatamamak olmuştu. (Yaşadığım bir diğer sorun için Android Device Monitor Açılmama Sorunu yazımı okumanızı tavsiye ederim.)

Sorun ve Çözümü…

İlgili adımları takip ederek bir emülatör kurulumu yaptınız ve bunu çalıştırmak istiyorsunuz. Bunun için öncelikle AVD Manager’dan aşağıdaki gibi kırmızı ile işaretlediğim butona tıklamanız gerekiyor.

AVD_Manager

Emülatörün başlamasını beklerken aşağıdaki hata ile karşılaşıyorsunuz.

AVD_Manager_Start_Error

AVD_Manager_Start_Error_2

Bu sorunun çözümü için öncelikle hata mesajında bahsedilen Intel HAXM ‘in Andorid SDK Manager ile indirilip doğru şekilde kurulduğundan emin olmanız gerekiyor.

Open_SDK_Manager

SDK Manager’da açılan listenin en altına indiğinizde Extras bölümünde ilgili paketin indirilmiş olduğundan emin olun

SDK_Manager

İlgili kurulum dosyası SDK Manager ekranının üst kısmında SDK Path olarak belirtilen adres altına indiriliyor.

IntelHAXM_Android_exe

Kurulum dosyasına çift tıklayarak kurulumu tamamlamanız gerekiyor. Peki kurulumu tamamladık, bu yeterli mi? Emülatörün açılabilmesi için işlemcinizin Virtualization (Sanallaştırma) özelliğinin BIOS ayarlarınızdan aktif hale getirilmesi gerekiyor. Bu adım her PC için farklı olduğu için ben sadece örnek olması açısından kendi bilgisayarımın görüntüsünü ekliyorum.

IMG_9594

Bu adımı da başarılı şekilde tamamladıktan sonra artık emülatör ile çalışmanıza engel olacak bir durum kalmamıştır. Kolay gelsin, iyi kodlamalar 🙂

6 thoughts on “Android Emülatör Başlatılamama Sorunu

  1. furkan

    merhaba benim işlemcimde sanallaştırma teknolojisi bulunmuyor bu yüzden android studiodan emulatoru kuramıyorum.Yardımcı olursanız sevinirim.

    1. admin Post author

      Merhaba,
      Çok emin olmamakla birlikte 3.part emülatör yazılımı kullandınız mı peki? Mesela Genymotion seçeneğini denemenizi tavsiye ederim. Diğer seçenekleri için araştırma yapabilirsiniz.

      Genymotion ile iligli daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linkleri ziyaret edebilirsiniz :
      https://www.genymotion.com
      https://teamtreehouse.com/library/android-tools/getting-started-with-genymotion/what-is-genymotion

      Umarım işinize yarar.

  2. Erhan

    Hocam merhabalar benim işlemciminde sanallaştırma desteği olmadığı için android cihazla çalışıyorum fakat ara sıra telefondan uygulama hatası alıyorum MyAplication durduruldu diyor kod kısmında hata olmamasına rağmen bu hatayı neden alıyo olabilirim? Şimdiden teşekkür ederim, iyi çalışmalar.

    1. admin Post author

      Merhabalar,

      Ben bir süre çalıştıktan sonra biraz ara vermek durumunda kaldım android uygulama geliştirme konusuna. Bu yüzden çok özel bi cevap veremiyorum ancak kısaca şunu söyleyebilirim ki, kod içerisinde sizin ön görmediğimiz bir exception oluşuyor vr bu sadece run-time ‘ da belli şartlarda oluşuyor olabilir. Bunu tespit etmek için kodlarınızda mutlaka try-catch blokları kullanın ve exception durumlarını loglayın. Hatta bu hataları logcat den görüntüleyebileceğiniz şekilde loglayabilirsiniz. (Şuan çok ayrıntısını hatırlayamadım yöntem hakkında) bu konularda ciddi gelişmiş yöntemler mevcut.

      Exception oluştuğu bir durumda eğer siz bunu handle etmiyorsanız mutlaka uygulama crash olacak ve kapanmaya zorlanacaktır.

  3. Serdar Bilir

    Merhaba Hocam,
    Sorunum kullandığım pc nin işlemcisi AMD Android studio programını açıp AVD ile (ön izleme) yaptığımda pc mi kapatıyor. ilk sorum Android Studio programı İntel işlemci ile mi çalışmakta? Eğer AMD işlemci ile çalışıyor ise bu sorunu nasıl çözebilirim.

    1. ademkalin Post author

      Merhaba, ayrıntılı bilgiye sahip değilim ancak kapanmanın asıl sebebi bu olduğunu sanmıyorum. Eğer bilgisayarın kaynakları yeterli değilse, emülatörü açmaya çalışırken işlemci kullanımı çok fazla artıp, fan soğutmaya yeterli olamayabilir. Bu durumda da işlemci ısısı çok artacağı için ani şekilde kapatılıyor olabilir. Android Studio dışında 3.party emülatör deneyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir