Adem KALIN – Yazılım Mühendisi

Bildiricin

Bildiricin - 11Bu yazımda, Anadolu Üniversitesi’nde hem öğretim görevlisi hem araştırmacı olan yakın bir arkadaşım ve ekibinin, çok yeni olan fakat bir o kadar da yararlı gördüğüm girişimleri, Bildiricin mobil uygulaması için yaptığım incelemeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Eğer yaşınız henüz genç ise veya kariyer planlarınız için birtakım sınavlara girmek zorunda kalıyorsanız,  yazının sonuna geldiğinizde sizin de benimle aynı fikirde olacağınızdan kuşkum yok 🙂

Öncelikle Bildiricin nedir? Girişimin kendi web sayfası www.bildiricin.com ‘da yazılan tanımı aynen sizinle paylaşmak istiyorum :

“ÖSYM sınavlarının başvuru ve sınav tarihlerini bildirim göndererek hatırlatan bir mobil uygulamadır. Bildiricin ile günlük hayatın koşuşturmacasına kapılıp başvuru tarihlerini kaçırma, unutma gibi bir derdiniz kalmaz. Bildiricin, ÖSYM’ nin yaptığı tüm sınavları sizin yerinize takip eder ve sadece işaretlediğiniz sınavlar hakkında bildirimler göndererek sizi haberdar eder.”

Yani Bildiricin sizin artık sınavları unutma korkunuzu tamamen alabilecek bir uygulama. Diyelim ki ALES’e girmek istiyorsunuz, ancak sınav tarihlerini benim gibi sürekli olarak unutuyorsunuz, her seferinde ÖSYM’nin sitesinden girerek kontrol etmek ise zul geliyor. Yapmanız gereken tek şey telefonunuza Bildiricin’i kurup, ilgili sınavı takibe almak ve sonrasında tamamen kafanızdan silmek. Başvuru zamanı geldiğinde, Bildiricin sizi uyarsın… Sınav mı yaklaştı, başvurusunu kaçırdım mı yoksa.. Unutmak yok artık sorun değil, Bildiricin size hatırlatır, rahat olun 🙂

E peki nasıl mı? Anlatıyor olacağım hepsini ekran görüntüleriyle ve tüm özellikleriyle. Ama öncesinde kafanıza takılan soruları gidermek istiyorum.

Sistem sadece sizin ilgilendiğiniz ve takip etmek istediğiniz sınavlar için sizin adınıza takipte bulunuyor. Ne telefon numarası, ne e-mail adresiniz ne bir başka kişisel bilginiz, hiçbiriyle ilgilenmiyor. Hatta istemediğiniz taktirde girmekten vazgeçtiğiniz sınavın takibi de kolaylıkla bırakabiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken bir TİK ‘i kaldırmak. Yani bir zamanların moda tabiriyle “Bir TİK kadar uzağınızda sadece” 🙂

Peki ya olur olmaz zamanda yada benim alakam olmayan konualarda bildirim ve beni rahatsız ederse? Yine aynen kendi sitelerinden alıntılayarak cevaplıyorum :

Bildiricin’ den asla ilgilenmediğiniz bir konu hakkında bildirim almazsınız.

Yani kesinlikle rahat olabilirsiniz, zırt pırt ekranın orasından burasından fışkıran ve herhangi bir rahatsız edici konuda dahi olabilen reklamlardan kesinlikle uzakta olacaksınız. Ve daha da güzeli, bunun için bir ücret vermek zorunda değilsiniz. Ayrıca sınav ve başvuru tarihleri dışında da kesinlikle bildirim almayacaksınız. Gelecek bildirimler aynen aşağıdaki gibi olmakta.

Bildiricin - 9 [Android]

Uygulamanın yetenekleri neler diye merak ediyorsunuz sanırım,  bunun için son bir alıntıya daha yer vererek ekranlar üzerinden anlatıma geçiyorum:

Bildiricin ile sınav tarihine, başvuru başlangıç ve bitiş tarihlerine ulaşabilir, dilediklerinizi takviminize kaydedebilirsiniz. Ayrıca Bildiricin, sınava kalan süreyi de hesaplayarak, geri sayım olarak gösterir. İlgilendiğiniz sınavın başvuruları başladığında ve başvuruların son gününde bildirim yollayarak sizi uyarır. Böylece başvuru veya sınav kaçırma korkunuz kalmaz!

Öncelikle bu mobil uygulamayı hem Android cihazlar hem de iOS uyumlu cihazlar yani iPhone ve iPad leriniz üzerinden kullanabilirsiniz. Kurulum için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz:

      playstore             appstore

Ekran Ekran Uygulama Kullanıcı Deneyimi

Yukarıdaki bilgiler eşliğinde uygulamayı inceleyebiliriz artık. Uygulama gerçekten çok basit olduğu için bütün özelliklerini aşağıdaki birkaç ekran görüntüsü ile anlatabiliyor olacağım. Bu arada, ben ekran görüntülerini Android uygulamasından aldım, ancak iOS için de çok fark bulunmamakta.

Bildiricin - 1 [Android]

Bildiricin - 2 [Android]Uygulama ilk açıldığında yukarıdaki iki hoşgeldin ekranı karşılıyor kullanıcıyı. Bu iki ekran yalnızca ilk kurulum sonrası görüntülenmekte. Daha sonraki kullanımlarda direkt olarak aşağıdaki ana ekrana yönlendiriliyor olacaksınız.

Bildiricin - 3 [Android]

Uygulamanın ana ekranı yukarıda gördüğünüz gibi basit, sade ve kullanışlı bir yapıda. Yalnızca, şuan sistemde kayıtlı durumda olan 23 adet sınav listeye düşmekte. Bu sayı ileride otomatik olarak eklenecek yeni sınavlar ile gelişecektir.

Ekran şuan hiçbir sınav takibe alınmamış olduğu için düz liste olarak gelmekte. Liste içerisinde dolanarak, ilgi alanınız olan sınava tıkladığınızda ise aşağıdaki ekranlar ile karşılaşmaktasınız.

Bildiricin - 4 [Android]

Yine kullanıcı deneyimini arttırmak için tek 1 kereye mahsus yukarıdaki uyarı mesajı veriliyor.

Bildiricin - 5 [Android]

Bu ekranı her sınav için bir detay ekranı olarak düşünebilirsiniz. Sınav için başvuru başlangıç-bitiş tarihleri ile sınav tarihi bulunan ekrana bir de sınava kalan toplam süre ilgi çekici şekilde eklenmiş. 🙂 Böylece kendinizi daha net planlayabilirsiniz belki. Herhangi bir sınavı takibe almak için yapmanız gereken tek şey, tarih bölümünün üzerinde bulunan TİK ‘i işaretli hale getirmek. Gerekli işaretlemeyi yaptığınızda ekran aşağıdaki hali almakta.

Bildiricin - 6 [Android]

Görüldüğü gibi sınavı takibe aldığınız andan itibaren bilgilendirme mesajı da “Bildirim almıyorsunuz” dan “Bildirim alacaksınız” a dönmekte. Bu şekilde takipte olma durumu daha da gözle görülebilir hale gelmiş oluyor.

Detay ekranıyla ilgili belirtebileceğim bir diğer özellik ise, ihtiyaç duyumanız halinde sınav tarihlerini telefonunuzdaki takvime bir etkinlik olarak kaydedebiliyor olmanız. Böylece bir şekilde internet bağlantınızın kopması durumunda da telefonunuzun etkinlik takvimi kuracağınız alarm ile sizi bilgilendiriyor olacaktır. Bunu için ise yapmanız gereken tek şey “TAKVİME KAYDET” butonunu tıklamak.

Bildiricin - 7 [Android]

Android cihazlar için bu işlem sonucunda takvim uygulamanızın etkinlik kayıt ekranı açılmakta. Buradan da herhangi bir etkinlik kaydı yapar gibi alarm kurabilirsiniz. Tarih değerlerini ve başlığı hatırlamanıza da gerek yok, çünkü uygulama otomatik olarak gerekli alanları doldurmakta. iOS için ise daha kolay şekilde sizin herhangi bir müdahalenize gerek kalmadan direkt olarak kayıt işlemini tamamlamakta.

Bildiricin - 8 [Android]

En son olarak yukarıdaki ekran görüntüsünden de anlaşılacağı üzere, ilgi alanınıza giren sınavları takibe aldıktan sonra ana ekrana döndüğünüzde, takibe aldığınız bütün sınavların yanında bir TİK işareti görüntülenmekte. Böylece, “Ben hangi sınavı seçmiştim” yada “Acaba bu sınavı seçmiş miydim” gibi tereddütlere de gerek kalmamış oluyor.

Yukarıda kısa kısa anlatmaya ve bütün özelliklerinden bahsetmeye çalıştığım uygulamayı artık kurarak kullanmaya başlamanızı bekliyorum. En başta bahsettiğim gibi, henüz yeni bir girişim ve gelişme aşamasında. Bu yüzden kendinizi şanslı hissedebilirsiniz, çünkü yapacağınız yorumlar ile uygulamanın istekleriniz doğrultusunda şekillenmesine yardımcı olabilirsiniz. Bunu için uygulama kurulum sayfalarını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Yada bu yazının sonuna yorumlarınızı ekleyecek olursanız, kendilerine ulaştıracağımdan kuşkunuz olmasın.

Yorumlarınızı bekliyor olacağım.  🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir