Adem KALIN – Yazılım Mühendisi

Blog Yazarı İçin Bileşenler

Bu yazımda WordPres ‘te blog yazmaya başladığınızda içerik üretme aşamasında karşınıza çıkacak terminolojiyi kısa kısa açıklamak istiyorum. Bu anlamda kısa bir yazı olmasını planlıyorum. Yazacaklarım WordPress özelinde olacak ancak birçok nokta itibariyle blog içerik yönetim sistemlerinin tamamında ya aynen yada benzer şekilde bir karşılığı da olacaktır.

Yazı

Blog dediğimiz zaman, yazar(lar)ın genellikle belli konular üzerine düşüncelerini, bilgi ve becerilerini paylaştığı blog yazılarından oluşan bir web sitesi olarak düşünebiliriz. Dolayısıyla içerik olarak genellikle blog yazılarından oluştuklarını görebilirsiniz. Ana sayfaya giriş yaptığınızda genellikle bir akış halinde önünüze serilen paylaşımların her biri bir yazıdır.

Yazılar

Kategori

Bloglama mantığı olarak her bir yazının belli bir konusu vardır, içeirk onun etrafında örgülenir, ki zaten genelde yazı başlığını seçerken konuyu en özet haliyle ifade edecek kelimeleri seçmeye çalışırsınız. Aynı zamanda konuları bir sınıflandırmaya tabi tuttuğunuzda oluşacak her bir başlığı kategori olarak düşünebilrisiniz. Mesela şuan okuduğunuz bu yazım, benim bloğumdaki WORDPRESS kategorisi altında bulunmakta. Bu şekilde, WordPress hakkında yazdığım bütün yazıları tek bir başlık altında sınıflandırmış olmaktayım. Bu anlamda, kategoriler ziyaretçilerin aynı konu etrafındaki diğer yazılarınıza ulaşmalarını da hızlandırmış olurlar.

Kategoriler

Etiket

Blog sahibi için sayfaların ziyaret edilmesi her zaman için önemli bir konudur, aksi halde ziyaretçiler tarafından okunmayan bir yazı, zaman harcanmış bir harfler kümesidir sadece. Arama motorları da aramalarda bir yazıyı neye göre dikkate alacağını bilmek ister. Konunun genel hatları önemlidir bu anlamda. İşte bu nokta yazı için verilecek etiketler devreye girer. Her ne kadar arama motorları etiketleri eskisi kadar dikkate almadıklarını belirtseler de trafiği yönlendirmede önemli yöntemlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Bunu kafamızda şekillendirmek için düşünün ki ilkokulda çekilen bir fotoğrafınız var ve bu kare içerisinde sınıf arkadaşlarınızın tamamı mevcut. Siz bunu facebook’a yüklediğinizde eğer arkadaşlarınızı etiketlemezseniz, o fotoğraftan yalnızca sizin arkadaş listenizdekiler haberdar olacaktır. Oysa ki arkadaşlarınızı etiketlediğiniz noktada o kişilerin de arkadaş listeleri bundan haberdar olacak ve daha büyük bir kitleye ulşamış olacaksınızdır. Bloglama mantığı yada web terminolojisindeki etiketin ne olduğuyla ilglili bu yazının yada bloğumdaki diğer yazılarımıın altında yada yan tarafında bulunan örnekleri inceleyebilirsiniz.

Etiket

Ortam

Blog yazarları için olmazsa olmazlardan biri de okuyucuların dikkatini uyanık tutabilmek için yazılarına ekleyecekleri görsel içeriklerdir. Bu kimi zaman bir fotoğraf, kimi zaman bi grafik imajı, kimi zaman bir video, kimi zaman da bir döküman olabilir. İşte bu içeriklerin tutulduğu yer WordPress ‘te Ortam Kütüphanesidir. içerik olarak kullanmak isteyeceğiniz ortam dosyasının ya internette bir adreste bulunması, yada sizin web sitenizin lokal dizininde bulunması gerekmektedir. Lokal dizin söz konusu olduğunda bu dosyaların yönetimini (ekle/çıkarma/düzenleme) ortam kütüphanesi üzerinden yapabilirsiniz.

Ortam

Sayfa

Tabi ki bloğunuz sadece yazılardan oluşmayacaktır. Bazen bloğunuza sabit sayfalar da eklemek istersiniz. Örneğin ziyaretçilerinizin sizin kim olduğunuzu öğrenmesi yada sizinle iletişime geçmesi için, her zaman ön planda yani görünür durumda olan sayfalar hazırlamak ihtiyacınız olabilir. Yazı ile farkı nedir diye baktığımızda ise, yazılar belli bir tarihi kronolojiye göre sırasıyla görüntülenmektedir bloğunuzda, ancak oluşturacağınız bir sayfa her zaman sabittir ve konumlandırdığınız herhangi bir noktada (mesela menüde) her zaman görünür durumda olacaktır. Örnek olarak bloğumda üst kısımda bulunan menüyü gezebilirsiniz. Göreceğiniz üzere Kimim Ben, Oto Dünyası ve alt menüleri, İletişim gibi menü öğeleri, birer syafayı temsil etmektedirler.

Sayfa

Eklenti

Yukarıda tanımı yapmaya çalıştığım konular hep ziyaretçiye açık olan içerik çeşitleriydi diyebiliriz.  Fakat eklenti nedir dediğimiz noktada, yalnızca blog yöneticilerinin ihtiyaçlarını sağlayan, ona kolaylıklar sunan, bazı işlemleri otomatize etmeye yarayan küçük programcıklar olarak düşünebiliriz. Örnekler üzerinden anlatmak istiyorum bu noktayı.

Bloğunuz aslında fiziksel bir bilgisayar yani server üzerinden yayında olduğunu düşünürsek, her an istenmeyen bir durum oluşabilir ve bütün yazılarınız bir anda silinebilir. Bu durum eğer ki bir yedeğiniz yoksa sizin için çok çok üzücü bir duruma sebep olabilir. Fakat sürekli olarak yedek almak da sizin için büyük bir külfet getirir. İşte bu noktada işi otomatik olarak belli zamanlarda yapan, bütün içeriğinizi yada istediğiniz belli bir bölümünü göstereceğiniz başka bir adrese yedekleyen küçük uygulamalar yani eklentiler devreye girebilir. Siz tek sefer kurulum yapar ve ayarlarını düzenlersiniz ve bir daha düşünmeniz gerekmez.

Başka bir örnek olarak, blogların azılı düşmanlarından ve blog yöneticilerinin en büyük başbelalarından biri de spam yorum yapan web alem botlarıdır. Konunuzla hiç alakası olmayan, hatta anlamlı bile olmayan binlerce yorum ile 1 gün içerisinde karşı karşıya kalabilrisiniz (Tecrübeyle sabittir 🙂 ) Bu durumda sizden önce davranıp bi ön eleme yaparak bütün spam yorumları daha sizin önünüze bile gelmeden engelleyen yada silen bir eklentiniz mevcutsa bu konuda da korkmanıza gerek kalmayacaktır.

Sanıyorum bir eklentinin ne olduğu bu iki örnek üzerinden net şekilde anlaşılmıştır. WordPress ortamında sizin işinize yarayacak binlerce hatta belki milyonlarca eklenti bulabilirsiniz. Bunların bir kısmı ücretli, büyük bir kısmı ise ücretsiz olarak sizin kullanımınıza sunulmuştur. Burda küçük de bir tavsiyede bulunmak isterim, ekleyeceğiniz her bir eklenti, web sitenize ve hosting hizmetinize ekstra bir yük getireceğinden, sayfa açılma hızlarınıza etki edebilir. Bu yüzden, herhangi bir eklentiyi gerekli olmadığı müddetçe kurmamanız sayfa açılma hızınızı daha yüksek seviyede tutacak ve ziyaretçilerin sıkılarak sayfayı terketmelerinin önüne geçecektir.

Eklenti

Bu yukarıda bahsettiklerimiz, WordPress yönetici panelinde karşınıza çıkacak temel bileşenlerdir. Bunlar dışında da menü, tema, yorum, bileşen gibi bileşenler mevcuttur. Ben sadece temel gerekli olanları açıklamaya çalıştım. Umarım bir katkı sağlamıştır.

Sonraki yazıda görüşmek üzere…

One thought on “Blog Yazarı İçin Bileşenler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir