Adem KALIN – Yazılım Mühendisi

İş Görüşmelerine Hazırlık Süreci

job

(Önceki yazımı okumadıysanız buradan buyrun, yarım kalmasın lütfen 🙂 : Yeni Mezunlar İçin İş Arama Süreci)

Görüşme trafiğine başlamadan önce ciddi bir hazırlık yapmanız sizin için bu süreci çok kolaylaştıracak. Hazırlık anlamında yapmanız gerekenleri kısa kısa listelememiz gerekirse

  • Öncelikle hedeflerinizi belirlemelisiniz. Hayatınızın en az 40-45 yılını kaplayacak bir dönemden bahsediyoruz. Bu yüzden ne şekilde çalışmak istediğinizi ortaya koymak, sonradan ortaya çıkacak ve belki hayat boyu sürecek pişmanlıkları engellemek adına çok önemli. Kendi mesleğim, yazılımcılık üzerine bir örnek ile açıklamaya çalışayım. Yazılımcı olarak mezun olduğunuzda önünüze kamu, bankacılık ve piyasa şirketleri olarak 3 temel alan çıkacaktır. Bunların da herbiri kendi içerisinde yazılımcı, sistemci, veritabanı uzmanı yada analist olarak seçeneklerinden oluşacaktır. Bu seçeneklerden bir veya birkaç tanesi üzerine kendi hedefinizi ortaya koymalısınız. “Bankacılık sektöründe yazılımcı olmak istiyorum” gibi bir hedef üzerine ilerlemeniz, size ciddi avantaj sağlayabilir. Eğer kamuda çalışmayı tercih edecekseniz aslında bundan sonraki yazacaklarım sizi çok da ilgilendirmiyor, (yazıyı okuduğunuzda halen yapılıyor olursa 🙂 ) en kısa yoldan KPSS’ye girin ve sonuçlarını bekleyip, gerekli başvuruları yapın.
  • Belirlediğiniz hedef doğrultusunda yetkinliklerinizi listeleyen, herşeyin açık, net ve kısa bir şekilde yazıldığı CV nizi hazırlamalısınız. CV hazırlama teknikleri, tasarımlar ile ilgili çok ayrıntıya girmiyorum, bunula ilgili bi ton örneği internette araştırarark bulabilirsiniz. Ben sadece içerik kısmında birkaç tavsiyede bulunabilirim. Şöyle ki, yeni mezun biri olarak CV doldurmakta zorlanabilirsiniz belki, çünkü herhangi bir iş tecrübeniz yoktur. Ancak bu konuda rahat olun, zaten sizi iş görüşmesine davet eden kişiler bunu göz önünde bulundurarak çağıracaklardır. Siz sadece okul süresi içerisinde üzerinde çalıştığınız projeleri, bitirme tez ve ödevlerinizi listeleyerek kısa kısa açıklamalarını ekleyebilirsiniz. Listeleme yaparken, ön planda olmasını istediğiniz noktayı, daha iyi bildiğiniz yada üzerinde daha fazla çalıştığınız konuyu daha üst sıralarda konumlandırmalısınız. Dil ve tecrübeler/projeler konusunda abartıya kaçmamanız sizin için iyi olacaktır, zira görüşmeye davet edildiğinizde üzerinden geçerken zor durumda kalabilirsiniz 🙂 CV nize ekleyeceğiniz birçok şeyin görüşme sırasında size soru olarak döneceğini unutmayın. İletişim bilgilerinizi en doğru şekilde ekleyin. Mail adresiniz, cep telefonu numaranız, varsa kişisel web adresiniz karşı tarafın sizinle irtibat kuracağı yöntemler olacaktır.
  • Hayatınızı geçireceğiniz şehre yada şehirlere karar verin. Mesela İstanbul’da çalışmaya başladıktan sonra ani bir kararla ailenizin yaşadığı başka bir şehre dönmek hayat akışınızı yeniden yönlendirmek anlamına geleceği için özellikle ilerleyen zamanlarda birçok kayba sebep olabilir sizin için. Bunu önce İstanbul’da çalışmaya başlamış, daha sonra çok ani ve radikal bir karar ile Eskişehir’e dönmüş fakat 3 ay gibi bir süre anca dayanabilmiş, en nihayetinde İstanbul’a dönmek zorunda kalmış biri olarak yazıyorum.

Yön

  • Bu aşamada seçtiğiniz bölgede, sizin çalışmak isteyebileceğiniz firma sayısı eğer düşükse, firmalara özel bir çalışmaya girebilirsiniz. Yine kendi sektörümden örnek vermem gerekirse, Yazılım sektörünün kalbi İstanbul’da atar, diğer küçük şehirlerde de firmalar vardır ancak ya çok azdır sayıları, yada çoksa dahi çalışmak isteyebileceğiniz ortamlar azdır. Bu anlamda Eskişehir ve Bursa için ciddi süreler harcayarak araştırmalar yapmıştım zamanında, Eskişehir’de 5-6 adet firma, Bursa’da da 20-25 adet firmadan oluşan bi liste anca çıkarabilmiştim. Ortaya çıkan, sizin de çalışmak isteyebileceğiniz listedeki firmaların herbiri için IK departmanları yada yetkili birilerinin, onu da bulamazsanız genel iletişim mail adreslerine derdinizi anlatan, çalışma isteğinizi belirten, geçmişte yaptıklarınızı kısa kısa anlatan, çalışmak istediğiniz pozisyonu da belirten bir mail hazırlayıp, CV ‘nizi de ekleyerek gönderebilirsiniz. Bunu yapmaktan çekinmeyin, zira en kötü sizi dikkate almazlar 🙂 Ancak tam tersi ihtimali düşündüğünüzde, alışılmış iletişim yolları dışında bir bağlantıya geçtiğiniz için bu sizi birçok adaya göre daha ön sıraya çekecektir. En azından görüşmeye çağrılma ihtimalinizi arttıracaktır. Daha başka bir yol olarak bu firmaların web sayfalarından -eğer kabul ediliyorsa- ayrıca iş başvurusu yapıp, bunu da mailinizde belirtebilirsiniz.
  • Aynı süre içerisinde kariyer portalları olan www.kariyer.net , www.yenibiris.com , www.secretcv.com , www.globalcv.com … vs gibi örneklerini çoğullayabileceğiniz ortamlarda birer profil oluşturun. Hepsinde değilse de birkaç tanesinde birden profilinizin olması, ihtimallerinizi çoğaltacaktır. Oluşturduğunuz profillerinizi aynen CV nizi doldurduz gibi oluşturun. Bundan sonrasında önceki maddelerde belirlediğiniz şartlara uygun arama koşulları ile iş ilanlarını taramaya başlayın. Daha çok “Yeni Mezun” yada “Junior” olarak geçen pozisyonlar üzerine yoğunlaşın. Sizi tatmin edeceğini düşündüğünüz ilanlara başvurmaktan çekinmeyin. Aynı zamanda bu başvuru yaptığınız firmalara bir önceki maddede yazdığım şekilde de ulaşmaya çalışabilirsiniz ek olarak. İlk yaptığınız arama sonucunda bütün ilanları incelediğinizi düşündüğünüz noktada, arama kriterine “Son 1 Gün” gibi bir kriter ekleyerek kaydedin (arama kaydetme seçeneğine bütün kariyer portalları izin vermektedir) Arama kaydı sırasında sistem izin veriyorsa anlık/günlük maille bildirim sseçeneğini de tercih edebilirsiniz. Bundan sonraki aşamada hergün belli bir sürenizi harcayarak, kayıtlı olan arama kriterlerinize uygun son 1 günün ilanlaını inceleyebilirsiniz. Belli bir sürenin sonunda göreceksiniz ki iş görüşmesi davetleri yoğunlaşmaya başlayacak ve sizi sonuca götürecek bir yol olacaktır.
  • Ek bir seçenek olarak profesyonel iş dünyasının kullandığı sosyal medya ağı olan Linkedin ‘de bir profil açarak alanınıza uygun grupları takibe alabilir, insan kaynakları danışmanlık firmaları ve bu firmaların danışmanları ile iletişime geçebilirsiniz. Bu ortamdan da ciddi şekilde iş ilanları yayınlandığını göreceksiniz zaman içerisinde.

Meeting

  • Bu süreç içerisinde, henüz mezun olmadan önce üniversitelerde düzenlenen kariyer günlerini ziyaret etmiş ve bir takım iletişimlerde bulunmuşsanız, bu bağlantıları harekete geçirmekten de çekinmeyin. Bu vasıtayla birçok iş görüşmesine katılan ve çok kısa bir sürede iş sözleşmesine imza atan Tekstil Mühendisi bir arkadaşımdan bunu iyi şekilde görmüştüm.
  • Son bir seçenek olarak mezun olduğunuz bölümün mezunları biraraya getiren bir platformu vs varsa takip etmeniz faydalı olabilir. Bunun dışında bölüm hocalarınızın mezunlardan çalışma hayatında olanlarda ilişkileri devam ettiği durumlar olabilir, hocalarınızla da irtibata geçerek bir yol daha açabilirsiniz.

Özet olarak iş arama durumundayken açık, rahat ve girişimci olmanız size fark sağlayacak ve başarıya ulaşma sürecinizi ciddi oranda kısaltacaktır.

Artık son aşamaya diğer yazım ile birlikte adım atabiliriz, lütfen buyrun : İş Görüşmesi Trafiği

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir