Adem KALIN – Yazılım Mühendisi

İş Görüşmesi Trafiği

is-gorusmesi

( İlk yazımdan itibaren okumanızı tavsiye ederim : Yeni Mezunlar İçin İş Arama Süreci – Bir önceki ilgili yazım için : İş Görüşmelerine Hazırlık Süreci)

Hazırlık aşamasında yapılması gereken herşeyi yaptınız ve artık telefonunuz bilmediğiniz numaralarca aranmaya başladı… Ekranda ilk bilmediğniz numarayı gördünüz, heyecan had safhada.. Acaba bir firma olabilir mi 🙂 Durun, sakin olun, heyecana hiç gerek yok. Çünkü yapacağınız heyecan, o telefon görüşmesini hiçbirşey anlamadan sonlandırmanıza sebep olabilir. Hatta bazen bu telefon görüşmesi bir ön görüşme niteliğinde olabilir ve “Olumlu olursa size dönüş yapacağız” cümlesi ile bitebilir 🙂

İş görüşmesi davetleri almaya başladığınızda bu sizin için kendinizi anlatma, ifade etme fırsatıdır. Bu sırada tahmin edersiniz ki iş veren tarafı sizi tanımaya çalışacak, isteklerine en uygun kişinin siz olup olmadığınız hususuna karar vermeye çalışacaklardır.

Peki görüşmeye davet edildiniz, nasıl gitmeli, neler konuşmalısınız?
  • Öncelikle, görüşmeye gideceğiniz firmanın kıyafet ile ilgili bir kuralı var mı yok mu, sorgulamalı ve yoksa dahi düzenli bir kıyafet seçmeli, -erkekler için- düzenli bir traş ile gitmelisiniz.

Kıyafet

  • Gideceğiniz adres için ulaşım planınızı gözden geçirin. Özellikle İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir gibi şehirlerde ulaşım sürenizi iyi hesaplamalısınız. Aksi halde toplantıya yetişmek için çok acele edecek ve belki soluk soluğa kalacaksınız.
  • Mümkün olduğunca tam saatinde orada olmaya çalışın. Belki biraz erken varmanız da iyi olacaktır.
  • Görüşmeye başladığınızda size kendinizi tanıtmanız istenecektir. Henüz yeni mezun olduğunuz için lise mezuniyetinizden itibaren kısa kısa okul hayatınızdan ve projelerinizden/ödevlerinizden bahsedin. Konuşmanız sırasında net ifadeler kullanın. Bilmediğiniz noktada bunu belirtmekten çekinmeyin. Bilmediğiniz bir konuda biliyormuş gibi davranıp birşeyler söylemeye çalışırsanız emin olun bu karşı tarafta anlaşılacaktır. Çok havalardan uçmayın, ne iseniz onu anlatın. “Uçarım-kaçarım-çok acayip biriyim ben-çok akıllıyım” havalarına girmeyin, karşı taraf tecrübeli olduğu için sizin cümlelerinizden zaten az-çok seviyenizi anlayacaktır. Anlamasa dahi iş kabulü sonrasında rezil olabilirsiniz böyle davranırsanız.
  • İş tecrübeniz olmadığı için görüşmeniz muhtemelen okul sürecsince katıldığınız çalışmalar, bitirme ödevleri, dönem ödevleri, -belki- notlarınız, ve bitirme teziniz üzerinde dönecektir. Bu konulara daha önceden çalışmış iseniz rahat iletişim kurabilirsiniz.
  • Görüşme zaten karşılıklı sorularla akarak devam edecektir. Rahat olmanız sizin için avantaja dönüşecektir. İletişimi güçlü adaylar her zaman bir adım daha öndedirler. En nihayetinde en fazla kabul edilmezsiniz ve birkaç kişiyle tanışmış olursunuz, hayatın sonun değildir.
  • Her çıktığınız görüşmenin havasına bakarak “Tamam bu iş oldu!” havasına girmemeniz tavsiye olunur. Çünkü karşı taraf için görüşmeye çağrılan belki 10 larca kişiden yalnızca birisiniz muhtemelen ve maddi olarak da kişisel birikim olarak da onlar için en iyi olacağını düşündükleri kişiye teklifte bulunacaklar, bunu aklınızdan çıkarmayın.
  • Görüşme sonucunda size belirtilenlere göre artık olumlu-olumsuz sonuç bekleme aşamasında olacaksınız. Bu sürecin ne kadar zamana yayılacağını görüşmeden ayrılmadan sorarsanız daha rahat planlama yapabilirsiniz.

Yeni İş

  • Aradan geçen belli bir sürenin ardından (ki bu süre bazen birkaç gün bazen birkaç ay olabilir) size eğer ki bir iş teklifi ile olumlu olarak dönülürse, bir kademe daha aşmışsınız demektir. Bu teklif yüksek ihtimalle telefonla olacağı için şartları iyi sorgulamanız ve değerlendirme için süre istemeniz gerekir. Size sunulacak sosyal imkanlar nelerdir (Sözleşme süresi ve şartları, mesai saatleri, özel sağlık sigortası, prim, kişisel emeklilik… vs) net şekilde öğrenin ve ona göre karar verin. Değerlendirmeden hemen “Tamam” demeye kalkmayın sakın, en azından birkaç saatlik bir süre ayırın kendinize. Ve mutlaka ama mutlaka ailenizin de fikirlerini sorun.
  • Değerlendirmeleriniz sonucunda eğer sizin de fikriniz olumlu ise “Hayırlı olsun” artık el sıkışabilir, sözleşmenizi imzalayabilirsiniz.

Umarım sizin için de faydalı bilgiler olmuştur ve umarım heyecanınızı ve stresinizi azaltma noktasında az da olsa katkısı olmuştur.

Yorumlarınızı esirgemeyin lütfen 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir