Adem KALIN – Yazılım Mühendisi

iPhone’da WhatsApp-Instagram Bildirimleri Gelmeme Sorunu

Geçenlerde bir süre kardeşimin telefonundaki sorun ile boğuşmak zorunda kaldım. Kendisine WhatsApp üzerinden giden mesaj bildirimleri ile Instagram üzerinden giden beğeni ve direkt mesaj bildirimleri gitmiyordu. Uygulamalar açıldığında bütün yeni mesajlar/beğeniler geliyor, cevap verdiğinde karşı tarafa başarılı şekilde ulaşıyor, internette rahatça geziyor, ancak bir türlü bildirimler kendisine ulaşmıyordu. Dolaylı olarak mesajlar da iletilmiyor, bu sebeple uygulamalar kapalı veya arka planda iken kendisine bir türlü ulaşamıyorduk. Instagram hadi neyse ama SMS yerine WhatsApp üzerinden yazışmaya alışmış biz gençler için bu durum sinir bozucu olmaya başlamıştı. Kendisine WhatsApp üzerinden yazdıktan sonra, mesajın ulaşmadığını görüp bir de SMS atmak zorunda kalıyordum.

Sorunu çözmek için biraz araştırma yaptım, WhatsApp ve Apple yardım sayfalarına göz gezdirdim. Bütün ayarlarını tek tek elden geçirdik, her seçeneği denedik. Hatta bir ara, telefonunu fabrika ayarlarına getirince düzelebileceğini ifade eden önerilere uyduk, yedekleyip formatladık falan.

Formatlama sonrası düzelmiş görünen bildirimler, çocuk dışarı çıktıktan sonra tekrar bozulunca, başka birkaç noktayı da birleştirince kafamda taşlar yerine oturmaya başladı.

Çözüm

  • Kendisi birkaç hafta önce bana 4G internet paketinin bir şekilde Güvenli İnternet kapsamında Çocuk Profili‘ne alındığını ve bunu online işlemlerden bir türlü değiştiremediğini söylemişti.

  • Araştırmalarım sırasında WhatsApp ın yardım sayfasında, bildirimlerin tamamen APNS (Apple Push Notification Service) yani Apple’ın altyapısı üzerinden iletildiğini, kendilerinin bu konuda bir müdahalelerinin bulunmadığını okumuştum. Dolayısıyla bir sorun varsa bu servis ile ilgili olmalı idi. Bu Instagram bildirimlerinin de gelmemesini açıklayabiliyordu.

  • Onun telefonundan hotspot yapıp (interneti wi-fi olarak paylaşıp) ben kendi telefonum ile ona bağlanmak istediğimde “Güvenli İnternet” sayfasına yönlendiriliyordum, bu hiç bu zamana kadar yaşadığım birşey değildi.

  • Evde wi-fi üzerinden internete bağlı iken bir sorun yaşamıyor ancak dışarı çıkıp mobil şebeke üzerinden (3G/4G) internet kullanmaya başladığında ulaşılamaz olmaya başlıyordu.

Bu noktaları birleştirince aklıma Güvenli İnternet – Çocuk Profili‘nin APNS ‘in bazı adreslerini bir şekilde engellemiş olabileceği fikrini getirdi ve hemen kendisine bunu anlatarak müşteri hizmetlerinden profilini değiştirmesi gerektiğini söyledim. Kardeşim bu profil değişikliğini yaptıktan sonra sorununun tamamen çözüldüğünü gördük.

Özet olarak, eğer sizler de bu yukarıda saydığım sorunları yaşıyor iseniz, mutlaka güvenli internet profilinizi kontrol edin. Sorun aslında ne Apple’da ne WhatsApp’da ne de telefonda. Tamamen adres engelleme kaynaklı bir sorun.

Nice online zamanlara 😂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir