Adem KALIN – Yazılım Mühendisi

Yeni Mezunlar İçin İş Arama Süreci

Mezun_KepÇok heyecanlıyım… Oh be, ben de mezunum… Artık kendi paramı kendim kazanıcam evet…

Bu cümleler, henüz mezun olmuş, belki diplomasını bile eline almamış bütün arkadaşlarımın kafasının içinde uçuşan kelebeklerin kendi aralarındaki muhabbetleridir 🙂 Bu muhabbet şu cümle araya girene kadar devam eder:

“Peki ben şimdi napıcam?…”

Bir baltanın oduna saplanması gibi keser bu cümle bütün düşünceleri… Heyecan, yerini tereddütlere bırakır. Bütün ailesi onun bugününü beklemektedir. Tam da herkese “Özgür bir birey” olduğunu kanıtlayacağı(!) zaman. Ama nasıl?..

Kendimin de zamanında bolca ve ağır bir şekilde yaşadığım anları biraz olsun resmetmeye çalıştım. Malum, haziran dönemini yeni atlattık ve birçok yeni, mezun arkadaşım şuan ne yapacağını düşünmeye, planlar kurmaya, hayatını şekillendirmeye çalışıyor. Ben de yaşadıklarımdan çıkardığım sonuçları paylaşarak ufacık olsun bi ışık tutmak istedim ilgili arkadaşlara. Bir İK uzmanı değilim, yalnızca iş arama süreçlerini bol bol yaşamış ve kendince iyi değerlendirmeye çalışmış, kısmen de başarılı olmuş biriyim, o kadar.

Yazacaklarım sohbet havasında olacaktır, umarım sıkılmazsınız. Gelin başlayalım haydi 🙂

iş-süreci

Yeni Bir Hayat

Evet, herşeyden önce sizi artık yepyeni bir hayat bekliyor. Emeklilik döneminize kadar sürecek, günlük hayatınızın büyük bir bölümünü kaplayacak, sizi zaman zaman çok yoracak, artık 3 aylık tatillerin söz konusu olmadığı bir bölüme girdiniz artık. Bundan böyle canınız sıkıldığında asabileceğiniz bir okulunuz yok, canınız istediği kadar yatabileceğiniz zamanlar belki sadece izin dönemleriniz yada haftasonlarınız olacak. Bunu farkına vararak artık sorumluluklarınızı önünüze koymanız çok önemli. Yaşam tarzınızda köklü bir değişiklik yapmanız gerekebilir, buna hazır olun.

Herşey gerçekten bu kadar sıkıcı mı?

Hayır tabi ki. Yukarıdakilere ek olarak, artık kendi işinizi bulacak, kendi paranızı kendiniz kazancaksınız. Belki varsa askerlik vazifenizi de aradan çıkartırsanız artık önünüzde hiçbir engelin olmadığı bir hayat yolculuğunuz olacak. Artık bu zamana kadar maddi bir takım sıkıntılardan sebep ertelediğiniz birçok şeyi yapabileceksiniz.  Evlenecek, çoluk-çocuk sahibi olacaksınız. Belki ilerleyen zaman içerisinde arabanız, eviniz olacak.

Ama önce bir iş bulmanız gerekiyor 🙂

Bu süreç sizin için ilk başta en yorucu süreç olacak. Birçok denemeler yapacak, belki 10 larca kişiyle / şirketle görüşeceksiniz. Birçoğunda görüşmenin muhabbet havasından heveslenip, “bu sefer oldu” diyecek sonrasında aradan geçen zamanla hüzünleneceksiniz. Ama nihayetinde elbet ilk işinize mutlaka bir şekilde kabul edileceksiniz, rahat olun. Sadece dikkat etmeniz gereken ufacık noktaları kaçırmayarak çok kolaylıkla ve başarılı şekilde atlatabileceğiniz bir süreç…

Ben bundan sonraki yolunuzu 2 aşama olarak önünüze çizmeyi tercih edeceğim:

Her iki konu da başlı başına birer başlık olduğu için ayrı birer yazı ile değerlendirmek istedim. Yukarıdaki linklere tıklayarak ilgili adreslere ulaşabilirsiniz. Haydi beraber geçelim, önden buyrun 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir