Adem KALIN – Yazılım Mühendisi

Hayat Kurtarmayan Bilgiler – 1 : Windows’da “Input Languages” Belası

Bir süredir çalışma sırasında anlamlandıramadığım bir sorunla karşılaşıyordum ve sebebini bir türlü tespit edememiştim. Tabi ki her zamanki gibi de suçu ortama atıyordum 🙂 Nerden bilebilirdim ki benim eksik bilgimden kaynaklandığını… Bu, çok basit fakat farketmesi zor olabilecek sorun hakkında birilerinin belki başına gelebilir diyerekten yazma istedim.

Sorun neydi be dee gibisiniz 🙂 Şöyle ki, Visual Studio’da kod yazarken bir anda bakıyorum ki ben (.) basıyorum, (/) işareti çıkıyor. (*) basıyorum (-) çıkıyor vesselam… Özet olarak bir anda klavye düzeni değişiveriyor. Yahu bu niye oluyor falan derken bir ara baktım aynı sorun SQL Server’da sorgu yazarken de olmaya başladı. Artık iyice sinir bozucu olmaya başlamıştı artık ve tabi pîrimiz google amcaya danışmak geldi aklıma. Birkaç taramadan sonra kendimi o kadar enayi hissettim ki anlatamam 🙂

Meğer geliştirme ortamını yeterli bulmayıp tam ekrana almak için Shift + Left Alt + Enter kombinasyonunu kullanırken arasıra da farkında olmadan yalnızca Shift + Left Alt kombinasyonunu kullanıyormuşum. Bu bahsini ettiğim ikinci kombinasyon ise Windows işletim sisteminde kurulu olan giriş dilleri (input languages) arasında geçiş yapmak için kullanılan bir kısayol imiş 🙂 Bol bol tam ekran yapma çabasına giriştiğim için de her seferinde giriş dilini değiştiriyormuşum meğer. Sistemde ne kadar kurulu durumda giriş dili mevcutsa hepsinin arasında tek tek dolaşıyormuşum.

Giriş dili dediğimiz zaman bundan etkilenebilecek birçok ortam olabilir. Özet olarak klavyeyi kullandığınız bütün ortamlar bundan etkilenecektir diyebilirim. Mesela sıradan bir uç kullanıcı için örnek verelim, bir tarayıcı üzerinden herhangi bir internet sayfasına bağlanmak istiyorsunuz, adres yazmadan olmaz, bu adresi de farklı bir klavye düzeninde yazmaksa tam bir işkenceye dönüşebilir. Yada yazılım gözüyle bir örnek verelim, diyelim ki bir class ın bir değişkenine ulaşmak istiyorsunuz, (.) ya basmadan imkanı yok ulaşamazsınız. Napacaksınız, tabi ki copy + paste yöntemi kullanabilirsiniz, ama çok uzun ve yorucu bir yöntem. Yada benim gibi Visual Studio’yu her sorunla karşılaştığında kapatıp tekrar açacaksınız amele gibi 🙂 Etkilenecek ortamlardan bir diğeri de ofis uygulamalarıdır, çok kullananlar için eziyete dönüştürebilir.

Bu sorunu düzeltmenin bir yolu, aynı ikili kombinasyona tekrar basarak giriş dilini tekrar klavyenize uygun seçeneğe getirmek (ki bu dil ülkemiz için genelde TR-Türkçe seçeneğidir) yada diğer yolu da hemen Denetim Masası’ndan Bölge ve Dil ayarlarına gitmek, oradan da klavye seçeneklerine girerek varsayılan dil’i manuel olarak değiştirmektir. Kesin ve kalıcı bir çözüm de şu olabilir ki, ikinci ekran görüntüsünde açılan klavye seçeneklerinde listedeki diğer klavye tanımlarını silerek tek bir tanımın kalmasını sağlayabilirsiniz. Böylece farkında olmadan kısayol kombinasyonunu bassanız dahi değişecek bir dil olmadığı için sorun da ortadan kalkmış olacaktır 🙂

BLGE_V~1

METIN_~1

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir