Yaklaşık olarak 2 yıldır wordpress tabanlı bloğumda, tecrübe ettiğim konularda karalamalarımı nacizane paylaşmaya çalışıyorum vakit ölçüsünde.. Bu süre sonunda, kullana kullana WordPress ‘i en azından bloğumu düzenli tutabilecek kadar bilgi sahibi olmuş oldum. Daha önceleri WordPress’i çok duymuş olmama ve blog yazmaya başlama fikrinde olmama rağmen, konuya hakimiyetimin zayıflığından dolayı uzun bir süre uzak durmuştum.
Aynı durumları yaşamakta olan kişilerin işini belki bir nebze olsun kolaylaştırabilmek amacıyla, bir süredir aklımda olan bir yazı dizisini hayata geçirmeye karar verdim. Şu satırlarla beraber de ilk adımını atmış oluyorum. “Adım Adım WordPress Eğitimi” adını verdiğim bu çalışma umarım faydalı bir paylaşım olur.
Kaç yazı olur, ne kadar sürer bilmiyorum açıkçası. Çıkarmış olduğum başlıklar ve bir yol haritası var elbet. Ancak aynı zamanda yoğun şekilde çalışan ve sosyal hayatını da aksatmamaya çalışan biri olduğum için bloğuma süre ayırmakta biraz sorun yaşayabiliyorum bazı dönemlerde.
Bu yazı dizisi tamamlandığında, en baştan takip eden birinin basit de olsa kendi çapında wordpress tabanlı web sayfasını yönetebilir hale gelmiş olmasını hedefliyorum. Daha fazla uzatmadan asıl konumuza geçmek istiyorum.
WordPress kullanmak için öncelikle bir web adresinizin, daha teknik konuşursak bir domain adresinizin mutlaka bulunması gerekiyor. Buna ek olarak bir de sayfanızın yayınlanacağı bir server ‘a, yani hosting hizmetine ihtiyacınız var. Kısaca açıklamak gerekirse domain, sizin web sayfanızın adresidir (www.ademkalin.com gibi). Hosting ise sayfanızda yazdığınız yazıların, yazılarınızda kullandığınız video, fotoğraf veya dökümanların, kısaca web sayfanızla ilgili herşeyin tutulduğu server ‘daki disk alanı ve bu disk alanını barındırma, yayınlama hizmetidir. Bunlar piyasada birçok firma tarafından ücreti karşılığında sağlanan hizmetler. Eğer basit bir sayfam olacak para da vermek istemiyorum diyorsanız tabi ki ücretsiz olarak hem domain hem de hosting hizmeti veren bazı sistmeler de mevcut. Bunlara örnek olarak www.wordpress.com ve www.blogger.com gibi platformları verebiliriz. Bunların farkı ise www.ademkalin.com gibi bir web adresi yerine size ademkalin.wordpress.com gibi bir adres kullanmanız gerekiyor olmasıdır. Bu sizin için sorun olmayacaksa, kullanmanızda da hiçbir sıkıntı olmayacaktır. Konumuz WordPress olduğu için ben www.wordpress.com ‘dan ücretsiz hesap açma ve sonrasında ise WordPress altyapı kurulumlarının tamamlanması aşamalarını da anlatıyor olacağım.
Yazı dizisinin genel adımlarından da bahsederek artık kurulumlar kısmına geçmek istiyorum. Her adım, 1 veya 1’den fazla yazıya karşılık gelecektir. Adımları tamamladıkça yazılarını da yanına ekliyor olacağım. böylece aynı zamanda bir index de oluşmuş olacak.
- Öncelikle bu yazı, bir giriş mahiyetinde olup genel bilgileri de içermektedir, amacım genel farkındalığı belli bir seviyede sabitlemektir.
- İkinci adımda ücretsiz seçeneği değerlendirecekler için www.wordpress.com ‘dan ücretsiz hesap açma, alan adı tanımlama, altyapı kurulumlarının tamamlanması konularını işleyeceğim bir yazı olacaktır. (Link : WordPress’ten Ücretsiz Blog Açma )
- Üçüncü adım ise, ücretli bir domain satın almış, ona ait hosting hizmetini tanımlatmış ancak WordPress kurulumu yapmamış durumda olanlar için yönetim panelinden kurulumun yapılması adımlarını konu edineceğim yazı olacaktır.(Link : CPanel’den WordPress Kurulumu)
- WordPress terminolojisi hakkında bilgi veriyor olacağım. Yazı, sayfa, kategori, etiket, eklenti ne demektir ve ne amaçlarla kullanılırlar, bunlar hakkında özet bilgiler yazıyor olacağım. (Link : Blog Yazarı İçin Bileşenler)
- WordPress’in yönetim panelini tanıyacağız.
- Bloğumuza nasıl yazı ekleyeceğimizi öğreneceğiz
- Bloğumuz için düşündüğümüz sayfaları nasıl ekleyip yöneteceğimizi öğreneceğiz.
- Blog yazılarımızın içeriklerini nasıl daha zengin hale getireceiğimizi, videolar ve imajlar ile nasıl destekleyeceğimizi göreceğiz.
Genel olarak konuları bu şekilde düşünsem de zaman içerisinde ekleme veya çıkarmalarım olabilir 🙂 Umarım yararlı bir paylaşım olur ve umarım kısa sürede tamamlayabilirim.
Takipte olmanız dileğiyle…